Geschiedenis GBBO

GBBO is in 2012 begonnen als een gratis landelijk onderzoek naar de prestaties van overheidswebsites. Het was destijds nog geen bedrijf. We maakten in opdracht van gemeente Tytjerksteradiel (de meest lastige uitspreekbare gemeente in Nederland) een webanalyse. De opdrachtgever vroeg tijdens de bespreking van het rapport: hoe presteert onze website eigenlijk in vergelijking met andere gemeentelijke websites? Daar konden wij destijds geen antwoord op geven.

Om antwoord te geven op de vragen over prestaties van gemeentelijke websites is in 2012 de landelijke Gedragsanalyse en Benchmark van Burgers op Overheidssites (GBBO) van start gegaan. Omdat bestaande onderzoeken vaak zeer beperkt waren, zochten we naar een nieuwe methode. Uiteindelijk is gekozen om gebruik te maken van webstatistieken.

We vroegen gemeenten, met hulp van de toenmalige beroepsvereniging Cascadis (nu Logeion), om hun eigen webstatistieken met ons te delen. In ruil daarvoor ontvingen zij kosteloos een benchmarkrapport terug met tips voor weboptimalisatie. Hiermee konden ze de eigen website en online dienstverlening optimaliseren.

Kosteloos benchmarkonderzoek populair: van 10 naar 162 deelnemers (!)

In eerste instantie zou de benchmark met 10 gemeenten starten. Het idee sprak echter zoveel gemeenten aan dat uiteindelijk 50 gemeenten het 1e jaar deelnamen (2013). De 1e roadshow langs gemeenten leverden veel positieve ervaringen op en verschillende verzoeken voor meet- en verbeter opdrachten m.b.t. de websites. Denk aan een contentaudit, toptakenanalyse, klanttevredenheidsonderzoek, training op het gebied van webanalytics enzovoorts. Op dat moment is besloten om van het onderzoek GBBO een bedrijf te maken in 2013.

Het onderzoek is jaarlijks voortgezet en er is steeds meer interesse bij gemeenten gekomen om deel te nemen aan het onderzoek. Zo bezochten we in 2014 kosteloos 100 gemeenten om een presentatie te geven over de prestaties van de website (inclusief tips om te verbeteren). Een geweldige ervaring! Het laatste grote benchmarkonderzoek dat wij kosteloos uitvoerden in 2017 was een onderzoeksrapport op maat aan 162 gemeenten (!).

GBBO dankt bestaan volledig aan gemeenten

We danken ons bestaansrecht volledig aan (de deelnemende) gemeenten. Deze tevreden gemeenten hebben ons vanaf de beginfase gesteund met leuke en uitdagende opdrachten. Samen met deze en nieuwe opdrachtgevers groeide de benchmark en het bedrijf elk jaar door qua deelnemersaantallen en maakte we ieder jaar meer impact.

De inzichten die we verzamelden en deelden, hebben veel gemeenten (en toeleveranciers) in Nederland geholpen om hun website en online dienstverlening te verbeteren. We zijn er trots op dat we al jarenlang een kosteloze bijdrage hebben geleverd aan de verbetering van dienstverlening aan inwoners en ondernemers in Nederland.

GBBO werkt tussen 2013 en 2021 voor overheden, verenigingen, zorg en onderwijs

In de loop van de jaren zijn we steeds vaker ook andere overheden gaan helpen. Zoals provincies, waterschappen en ministeries. We hebben de afgelopen 8 jaar voor 100+ gemeenten gewerkt, waaronder Amsterdam, Barneveld, Den Haag, Eindhoven, Medemblik, SED-organisatie, Utrechtse Heuvelrug en Veenendaal. Ook werken we bijvoorbeeld voor centrale overheidsinstellingen als het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Naast de overheid helpen we ook opdrachtgevers in het publieke domein zoals verenigingen, organisaties die actief zijn in de zorg en universiteiten.

GBBO nu

GBBO is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig onderzoek, interim- en adviesbureau dat actief is in de publieke sector. Ons team bestaat uit een mix van onderzoekers, adviseurs en projectleiders.

Heb je een capaciteitsprobleem in je online team? Loop je tegen een deadline aan waardoor je in de knel komt? Of heb je bepaalde kennis en expertise nodig op het gebied van het vernieuwen van je website, intranet of formulieren? Of wil je juist je huidige online kanalen in beeld brengen en verbeteren? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!

Ons team van GBBO biedt jou de volgende diensten:

  • Interim-management / projectleider website, intranet, webformulieren, dienstverlening, van het uitwerken van een aanbesteding tot na de livegang)
  • Interim contentmanagement online kanalen (website, intranet, social media, formulieren)
  • Online onderzoek (usability tests, toptaken, webanalytics, content audits, card sorting)
  • Advies (verbetertrajecten m.b.t. dienstverlening)
  • Klanttevredenheidsonderzoek
  • Trainingen & workshops

Bekijk onze klantcases of neem contact met ons op als je vragen hebt of meer informatie wilt.

Vul je e-mailadres in, dan mail ik je de link naar de online training: