Training Taakgericht en Begrijpelijk Schrijven voor het Web

Wil jij ook dat bezoekers van je website direct weten waar ze aan toe zijn? En meteen datgene kunnen regelen waarvoor ze naar jouw website zijn gekomen? Met de training Taakgericht en Begrijpelijk Schrijven voor Overheidswebsites leer je webteksten zo te schrijven dat het voor de webbezoeker in één oogopslag duidelijk is wat te doen of regelen. Zoals een nieuw paspoort aanvragen of een terrasvergunning regelen. Jouw webbezoekers willen namelijk niet lang van een scherm lezen voordat ze bij datgene uitkomen wat ze willen regelen.

Tijdens de training leer je werken met een praktische checklist waarmee je in staat bent nieuwe en bestaande webteksten meer taakgericht en begrijpelijk te schrijven. Hierdoor kunnen jouw webbezoekers sneller en eenvoudiger online hun ‘taken’ afhandelen.

Wat kun je na afloop van de training?

 • je verplaatsen in de taak van de webbezoeker;
 • een eenvoudige, actieve en doeltreffende schrijfstijl gebruiken;
 • webteksten analyseren op taakgerichtheid aan de hand van de GBBO-checklist;
 • webteksten beter vindbaar maken voor zoekmachines (Google e.a.);
 • webteksten schrijven voor elk type webbezoeker. Van hoog- tot laagopgeleid;
 • bestaande webteksten inkorten en beter structureren;
 • nieuwe webteksten in één keer taakgericht schrijven.

Het resultaat na de training is een betere dienstverlening omdat jouw webbezoekers:

 • makkelijker en sneller de gewenste informatie vinden;
 • de gewenste informatie beter begrijpen;
 • makkelijker en eenvoudiger hun taak / taken online afhandelen;
 • minder snel telefonisch contact opnemen;
 • minder vaak onnodig de balie bezoeken.

Programma

Ochtend: Checklist ‘Taakgericht en Begrijpelijk schrijven’ 

Aan de hand van een praktische checklist worden stappen besproken die je kunt toepassen om webteksten efficiënter, toegankelijker, vindbaarder en meer servicegericht te maken. De checklist bestaat uit elementen rondom het thema taakgerichtheid, toegankelijkheid (webrichtlijnen) en vindbaarheid. Denk hierbij aan onderwerpen zoals: belangrijkste informatie bovenaan, het schrijven in begrijpelijke taal (B1 niveau) en het toepassen van betekenisvolle koppen. Elk element wordt toegelicht met goede en slechte voorbeelden uit de praktijk.

De combinatie van deze elementen resulteert in de handige checklist ‘Taakgericht en Begrijpelijk schrijven’. De checklist is een praktisch overzicht waarmee je leert werken in het middagdeel.

Middag: Aan de slag met taakgericht en begrijpelijk schrijven 

Het 2e dagdeel is volledig gericht op de praktijk. Je gaat bestaande webteksten van overheidswebsites herschrijven op basis van de checklist. Dit doe je individueel en in teamverband.

Het middagdeel is zeer interactief en je werkt meerdere opdrachten uit. Je begint met een eenvoudige opdracht en eindigt met een meer complexe opdracht. Door meerdere feedbackrondes krijg je gelijk inzicht in jouw verbeterpunten.

Je leert webteksten analyseren op basis van de checklist ´Taakgericht en Begrijpelijk schrijven´. Vanuit deze inzichten herschrijf je vervolgens een bestaande webtekst. De trainer bespreekt vervolgens een aantal herschreven webteksten. Je ontvangt feedback om je teksten nog beter te maken. Ook wordt je geïnspireerd door de trainer die eigen voorbeelden presenteert.

Aan het einde van de middag heb je kennis en vaardigheden opgedaan om taakgericht en begrijpelijk te schrijven. Zo kun je na de training gelijk aan de slag met de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan. De unieke checklist waarmee je leert werken is hierbij een praktisch hulpmiddel die je ver na de training als leidraad kunt gebruiken. 

 Jouw trainer: Petra Grimberg

 • (Eind) webredacteur gemeente Stichtse Vecht;
 • Ruime ervaring met websites taakgericht en toegankelijk (conform webrichtlijnen) maken;
 • Tien jaar ervaring als webredacteur bij verschillende gemeenten, van gemeente Amsterdam tot gemeente Bunnik;
 • Medeverantwoordelijk voor het inrichten van de op toptaken gebaseerde website van de gemeente Stichtse Vecht

Voor wie is de training bestemd?

Voor iedereen die teksten voor websites of intranet schrijft en / of websites beheert. De training is speciaal afgestemd op (web)professionals werkzaam bij of voor de overheid.

Referenties

De training is eerder incompany gevolgd door meer dan 15 organisaties (gemeenten, waterschappen, zorg). Deze opdrachtgevers waarderen de training gemiddeld met een 8+.

Incompany training voor medewerkers

De training wordt over het algemeen incompany verzorgd voor een groep variërend van 4-8 personen. Het niveau van de deelnemers kan verschillend zijn. Een korte analyse van Petra geeft inzicht in de kwaliteit van de webteksten. De inzichten benutten we om relevante praktijkgerichte opdrachten door uw team uit te laten voeren. Een werkwijze die leidt tot directe verbeteringen!

Reacties

Geen reacties.

Vul je e-mailadres in, dan mail ik je de link naar de online training: